Nu har årets första öringar krupit fram!

En nybliven öringunge på ca 3 cm från en av Gotlands klara bäckar. Foto: Lars Vallin


Nu börjar myllret i öringbäckarna

Öringrommen har efter höstens lek legat nedgrävd i gruset i månader i de gotländska vattendragen, men nu har ynglen kravlat upp ur grusbäddarna. Man brukar räkna med att äggen kräver ca 450 dygnsgrader från befruktning till dess att de kläcker och det brukar här på Gotland innebära någon gång i slutet av mars – början av april. 450 dygnsgrader innebär exempelvis 150 dygn (eller 5 månader) vid en dygnsmedeltemperatur på 3° C.

Den första tiden efter kläckning händer inte så mycket nere i gruset. Öringungarna ligger stilla den första tiden och får näring genom sin gulesäck. När matsäcken börjar sina är det hög tid att kravla sig upp ur gruset för att aktivt börja leta föda, en kamp på liv och död förstås. Öringarna är vid den här tiden bara ett par centimeter stora.

Förhoppningar om en god årsklass
Förhoppningsvis blir årets öringkull riklig, den gångna höstens lek tyder på det. Vattensituationen har också varit gynnsam även om det var ett tag sen det kom regn och nivåerna nu sjunker snabbt. Det är bara att hålla tummarna för att det kommer finnas vatten kvar i strömmarna även i sommar, även om öringen på Gotland till viss del anpassat sig till uttorkande vattendrag. Läs mer om den gotländska öringen.