Havsöringsleken och höstfisket närmar sig!

Efter att ha tillbringat lång tid ute i det stora havet närmar sig nu de havsöringar som förbereder sig för lek bäckar och åar där de en gång föddes. För den som tycker om att smyga längs strömmarna för att få en glimt av de praktfulla fiskarna under sina lekbestyr väntar snart verkliga högtidsstunder.


Det är ett skådespel man aldrig tröttnar på, att smyga längs strömmarna och se havsöring som leker. Foto: Lars Vallin

 

För att skydda de lekande öringarna finns både fredningsområden och fredningstider inrättade och här på Gotland har vi i nuläget 25 olika fredningsområden där fiske inte är tillåtet mellan den 1 oktober och 31 december. Tydliga skyltar finns uppsatta i anslutning till alla områden. Om du ser något som kan misstänkas vara otillåtet under den här perioden, som t ex olovligt nät- eller spöfiske i fredningsområden eller åar, kan du alltid kontakta Kustbevakningens ledningscentral (tel. 077-670 60 00) eller Länsstyrelsen (tel. 010-223 90 00).

Alla fiskar från ett bestånd leker inte samma år och de som håller sig kvar i havet behåller sin silverskrud under hösten. Förutom lektid är hösten därför också en årstid då fisket efter de som hoppar över leken kan vara väldigt bra. Om du planerar en fiskeresa hit till Gotland under hösten så håll dig då gärna på behörigt avstånd från fredade zoner för att störa lekfisken så lite som möjligt. Du ökar då också chanserna till blank fisk.
Även om ingen öring odlas på Gotland så fångas en del odlad fisk med fettfenan bortskuren. De har vandrat hit från andra områden och får du en sådan under höstfisket så passar den ju förträffligt till julbordet.


Havsöring som hoppar över leken behåller sin silverskrud under hösten och vintern. Den här som dessutom var odlad passade utmärkt på julbordet. Foto: Lars Vallin

Vi jobbar oförtrutet vidare för att säkra och öka mängden vild havsöring på Gotland, både för rika rovfiskbestånd och för ett långsiktigt fiske av hög kvalitet. Enligt undersökningar från forskare vid Uppsala universitet, gjorda på Gotland, är betalningsviljan för att säkra ett fortsatt bra fiske hög från de som fiskar havsöring här. Du som reser hit för att fiska kan därför enkelt hjälpa till genom att skicka ett bidrag till vår fiskevårdsfond.

En hundralapp räcker till nästan en kubikmeter lekgrus där flera tusen nya havsöringar kan få se dagens ljus. Swisha ditt bidrag till nr 123 900 72 61 (läs mer här).

 

//Tight Lines