Årets havsöringar redan kläckta!

Vinterstormarna avlöser varandra. Malik, Nora och senast Franklin har rullat in med full kraft, och våren känns ännu avlägsen. Våren, när öringrommen som ligger nedgrävd av stora kämpande havsöringar ska kläcka, och nya små öringar ska kravla upp ur grusbäddarrna och bilda nästa generation.


Bastant havsöring söker efter bäckens mynning vid lekvandringen 2021. Foto: Lars Vallin

Under vintern går utvecklingen av öringrommen i bäckarna på sparlåga. Vattentemperaturen ligger runt nollan och det händer inte mycket förrän temperaturen åter stiger och ger ny skjuts i utvecklingen. Till slut blir romkornet för trångt och den nya lilla fisken kravlar ut. Öringen behöver ca 400 – 450 dygnsgrader innan kläckningen sker och med en medeltemperatur på 3 grader innebär det ca 130–150 dygn. Här på Gotland brukar kläckningen ske i början av april efter en period med stigande temperaturer, och när vintern definitivt har släppt sitt grepp.

Men naturen beter sig inte alltid som man förväntar sig och bevis för det finns bara ett stenkast från Sportfiskarnas kontor i Visby, i den lilla bäck som mynnar strax söder om Visby hamn. En konstant hög vattentemperatur under vintern, 8,5 – 9 grader, gör att utvecklingen till ny liten havsöring går rasande snabbt. Rom som blir befruktad i december kläcker redan i slutet av januari!


Nykläckt öringyngel, med välfylld gulesäck. Foto: Lars Vallin

Öringens lilla gulesäck som den har med sig i starten av sitt liv förbrukas också snabbare än brukligt och då gäller det sen att snabbt hitta eget käk för att klara livhanken. Att öringen i den här bäcken gör det råder det inget tvivel om eftersom lekvandrande fiskar återkommer varje år. En tendens verkar däremot finnas att puckeln i lekvandringen infaller något senare än i andra bäckar på Gotland vilket nog är ett resultat av selektion mot senare lekvandring för högre överlevnad.

Visst är naturen klurig?!

 


Öringyngel, ca 3 cm långt och med gulesäcken förbrukad, 15 februari 2022. Den är sannolikt kläckt i månadsskiftet januari/februari. Foto: Lars Vallin