Filmer

Här kan du ta del av ett antal korta filmer som sammanfattar innehållet i vår vision om ett hållbart havsöringsfiske. Filmerna är tänkta att ge inspiration för fisket här på ön men ska också ge tips och råd om vad du bör tänka på och känna till när du fiskar havsöring på Gotland. Är du intresserad av öringens ekologi och den fiskevård som bedrivs får du även en liten inblick i det.
Vi hoppas att du hittar något intressant och att du delar vår vision om hur vi alla kan bidra till ett hållbart sportfiske efter havsöring på Gotland.

Välkommen till öjn och njut av fisket!

Fiskekänsla

Vad är det som rör sig i huvudet på en havsöringsfiskare, oavsett om man är nybörjare och just har upptäckt tjusningen eller är erfaren med flera decenniers kusttrampande i bagaget?
Här resonerar Nicka, Jasmine och Lasse kring essensen i det gotländska havsöringsfisket, från lite olika perspektiv.

Bestämmelser du bör känna till

Nicka ger dig i filmen en översiktlig insyn i vad som gäller på Gotland och att du förutom fiskeregler också måste respektera andra bestämmelser som t ex förbud mot körning i terrängen och på privata vägar samt att du ska visa hänsyn i anslutning till fågelskyddsområden.
Mer om allt detta kan du också läsa här och förstås på länsstyrelsens hemsida.

Utrusta dig rätt, från topp till tå!

Havsöringsfisket på Gotland är speciellt på många sätt, bland annat genom den oftast obrutna horisonten och de karga och vindpinade kuststräckorna.
Med Nickas hjälp får du i den här filmen några handfasta tips på hur du rätt ska tackla den gotländska öringkusten.
Mer om havsöringsfisket på Gotland kan du också läsa här.

Tips på fiskeutrustning

Förutom varma och rejäla kläder och några användbara småprylar behöver du en ändamålsenlig fiskeutrustning för ditt havsöringsfiske.
Här får du några råd från Nicka, Jocke och Nikolas om vad som fungerar längs den gotländska kusten, oavsett om du gillar spinn- eller flugfiske.
Du hittar fler tips här.

Visa hänsyn till andra fiskande

Gotland har en 80 mil lång kuststräcka och det finns därför ingen anledning att trängas på fiskeplatserna. I filmen berättar Nicka om vikten av att visa hänsyn till andra fiskande för en god stämning på kusten.
Läs mer om den sportfiskekultur vi vill ska råda!

Catch and release

För ett hållbart sportfiske efter havsöring på Gotland måste vi vara återhållsamma med uttaget av fisk. Vi uppmuntrar självklart att man ska kunna tillreda en matfisk eller två men avråder också bestämt från mängdfiske som handlar om att behålla allt man fångar.
Filmen illustrerar på ett enkelt sätt vad du främst bör tänka på när du ska returnera fisk utan att den tar skada.

Havsöringens ekologi på Gotland

Det gotländska havsöringsfisket bygger uteslutande på fiske efter naturligt reproducerad fisk, förutom att det ibland fångas odlade individer från utsättningar i andra områden.
I filmen pratar Nicka och Lasse om den skyddsvärda gotländska havsöringens ekologi och den fiskevård som bedrivs, varvat med många olika sekvenser från gotländska vattendrag.
Läs mer om den gotländska havsöringen här.

Fiskeland Gotland – för hållbart sportfiske efter havsöring

I den här filmen får du en övergripande beskrivning om vad projektet Fiskeland Gotland handlar om. Nicka och Lasse presenterar kort det väsentligaste i projektets innehåll. Vi hoppas att du vill hjälpa till med att bidra till ett hållbart fiske!
Du kan också läsa mer om projektet här.